POPIS
V současnosti uívání syrovátky nabývá velmi rychle na popularitě. Vzhledem je syrovátka bílý práek, který po rozputění ve vodě vytvoří nápoj podobný mléku. Tento nápoj ovem nemá s mlékem, kromě vzhledu a původu, mnoho společného. Syrovátka vlastně vzniká při sraení mléka. Na jedné straně vznikne tvaroh, tedy mléčná bílkovina - kasein. Pak zůstane jetě tekutina a to je právě syrovátka. Má lutozelenou barvu. Ta obsahuje kromě vody laktózu (mléčný cukr) a syrovátkovou neboli sérovou bílkovinu. Rovně obsahuje řadu minerálních látek a vitamínů - ve vodě rozpustné vitamíny: B1, B2, B12, B6, E, C, dále minerály: hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, kyselinu listovou a panthotenovou.
Syrovátka také obsahuje důleitou bílkovinu laktoferin, schopnou vázat a transportovat elezo. Zvyuje absorpci eleza. Usuená syrovátka obsahuje kolem 10 13 % bílkovin, přiblině 1,5 % tuku, 77 % laktózy a kolem 7 - 9 % minerálních látek. Vysoký obsah laktózy a minerálních látek můe působit projímavě, pokud nedojde k jejímu důkladnému rozmíchání. Syrovátka v kombinaci s vodou, zpravidla horkou, vytvoří nápoj podobný mléku, ale ten nemá s mlékem nic společného. Celkově syrovátka dodává tělu důleité iviny, vitamíny a bílkoviny. Dále obsahuje lecitin, L-karnitin či ovesnou vlákninu.
Bílkoviny působí pozitivně na trávení, ovesná vláknina dodává větí pocit sytosti po jídle a L-karnitin napomáhá v odbourávání tuků. Výhody syrovátkového nápoje ocení osoby zejména při redukčních a detoxikačních kúrách, lidé odmítající pít mléko a sportovci pro vysoký obsah bílkovin. Syrovátka je také významná pro metabolismus, nebo čistí střeva a podporuje tvorbu střevní mikroflóry. Při vnějím pouití skvěle vyhlazuje pokoku a revitalizuje její vzhled. Dá se z ní vytvořit i pleová maska, která má příznivé účinky. Dříve, hlavně na vesnicích, kde byla syrovátka konzumována běně, neměly tamějí dívky ádné problémy s akné v období puberty. Platila tu vdy stará pravda: příroda je velékem. Bílkoviny, obsaené v syrovátce zabraňují vysychání kůe a mají význam jako skvělý vyhlazovač pokoky. Regulují její PH hodnotu a udrují kyselou ochranu povrchu těla.
Sloení:
Výivové hodnoty ve 100 g suiny práku:
Energetická hodnota 1543 kJ, 363,5 kcal, bílkoviny 12,5 g (Nx6,38), sacharidy 75 g, tuky 1,5 g, minerální látky 8 g. Vlhkost do 5%. Připravuje se jako přiblině 10% roztok. Nadměrné dávky mohou působit projímavě.
Uchovejte v suchu.